donderdag 10 februari 2011

Gouverneur Abdul Wahid Omarkhel van district Char Darah in Kunduz gedood bij zelfmoordaanslag

De gouverneur van Char Darah, een district in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, is donderdag bij een zelfmoordaanval in het bestuursgebouw van het district om het leven gekomen.

Abdul Wahid Omarkhel was op slag dood. Ook 6 anderen, waaronder zijn lijfwacht en een dorpsoudste die aanwezig waren vonden de dood. Zeven mensen raakten gewond.

Dat heeft Abdul Rahman Aqtash, de plaatsvervangend politiecommandant van de provincie, gezegd. De dader pleegde de aanslag door een bomvest tot ontploffing te brengen.

Het persbureau AFP meldt dat "de zelfmoordaanvaller het kantoor van het districtshoofd binnenkwam om een brief te overhandigen. Hij bracht vervolgens de bom tot ontploffing, aldus Aqtash."

Wahid Omarkhel had al verschillende aanslagen overleefd en stond bekend als een criticus van de Taliban.

De Los Angeles Times meldt dat de Taliban de aanslag heeft opgeëist. Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid noemde de gedode bestuurder een “actief lid van de marionettenregering” die nauw verbonden was met de “buitenlandse invallers”.

De krant schrijft dat de Taliban met de aanslag aantonen dat ze ook ver van hun traditionele machtsbasis in het zuiden en het oosten toe kunnen slaan.

Char Dara (ook wel Chahar Dara, Chahar Darreh, Char Darreh) is een van de zeven districten in de noordelijke provincie Kunduz. Het ligt in het zuidwestelijke deel van de provincie. Het districtscentrum is gevestigd in het gelijknamige dorp Chahar Dara.

Muhammad Omar
Het is niet de eerste aanval op een prominente bestuurder van Kunduz.

Vorig jaar oktober kwam Muhammad Omar, de gouverneur van de provincie, om bij een zelfmoordaanslag tijdens een bezoek aan een moskee in Taloqan, de hoofdstad van de aangrenzende provincie Takhar